Home » Blog » Voeding

Voeding bij kanker

Op het moment dat je gediagnostiseerd wordt met kanker kom je ook veel adviezen en verhalen tegen over voeding. Hoe ga je daar nu het beste mee om?

Ik wil het niet hebben over wat je het beste kan eten om kanker te voorkomen of om je behandeling te ondersteunen. Daar ben ik geen specialist in en daar hebben mensen die zich er wel in gespecialiseerd hebben al een hele fijne website voor opgericht. Ik heb gewoon besloten om me aan die richtlijnen te houden, lekker makkelijk dacht ik, maar dat valt dus tegen.

In de eerste plaats is het belangrijk om je flink in te lezen en zo voor jezelf te bepalen wat je eigen voedingspatroon gaat worden. Bepaal welke adviezen je zeer strikt wilt opvolgen en welke wat losser. Ik wilde graag alle rode adviezen laten. Nou gaat geen alcohol drinken mij erg gemakkelijk af, maar ik heb persoonlijk meer moeite met niet meer snoepen. Ook lukt het me erg makkelijk om geen bewerkt vlees meer te eten, maar rood vlees eet ik nog wel af en toe. Als je eenmaal je plan hebt bedacht is het belangrijk om dat in kleine haalbare stapjes te veranderen. Als je in een keer je hele voeding omgooit dan is de kans op mislukken groter. Overleg ook met je gezin, want de avondmaal wordt vaak gezamenlijk gegeten en ook dan is het makkelijker vol te houden als iedereen er achter staat en je steunt.

En wees lief voor jezelf. Ik mag van mezelf nog alles eten en drinken, maar ik wil het niet meer. Door mezelf niks te verbieden kan ik het makkelijker vol houden. Als je iets niet meer mag dan wordt het op de een of andere manier toch aantrekkelijker. Maar iets wel mogen, maar bewust niet doen vanwege je gezondheid klinkt veel vriendelijker voor jezelf. En omdat ik van mezelf alles mag, doe ik dat dan ook. Maar met mate en dan ook meteen goed. Als ik zin heb om te snoepen gun ik mezelf echt nog wel wat lekkers. Ik pak alleen liever niet meer een saai stukje melkchocolade, maar dan liever meteen een lekker gevulde reep. Maar dan wel maar een blokje en niet meer vijf, gewoon heel braaf een stukje, met andere woorden twee… 😉

En het belangrijkste is denk ik wel blijf zo ‘normaal’ mogelijk met voeding omgaan. Als ik op social media allemaal foto’s zie van mensen die hele borden groente en fruit naar binnen werken en zelf allemaal fruitjuices maken dan heb ik al snel het idee dat ik niet gezond genoeg eet, dat ik ook alle suikers en dierlijke producten moet bannen en kilo’s groente naar binnen moet werken. Het klinkt zo aantrekkelijk, iedere dag een groene smoothie en je voelt je weer meteen top, maar ten eerste geloof ik daar niet in en ten tweede is het voor mij niet haalbaar om zo te leven. Dan ben ik de hele dag alleen maar met voeding bezig en dat wil ik niet. Ik heb in kleine stapjes mijn voeding veranderd en heb nu anderhalf jaar heel veel bereikt en een voedingspatroon waar ik me lekker bij voel.
Ik ben begonnen met de slechte dingen zoveel mogelijk te laten, alcohol, snoep en junkfood. Tijdens de chemo ben ik niet verder gegaan dan dat. Mijn darmen waren zo van slag dat die helemaal geen zin hadden in groene, moeizaam verteerbare groentes. Nee mijn darmen wilden witte bonen in tomatensaus en gegratineerde aardappelen, dus dat kregen ze. En het kroketje dat ik in het ziekenhuis kreeg sloeg ik ook niet af. Toen ik klaar was met de chemo ben ik wat meer gezondere dingen gaan invoeren, volkoren pasta en zilvervliesrijst, wat vaker vegetarisch eten, toch echt die twee stuks fruit per dag eten en iedere dag ook iets van groente bij de lunch. De hoofdmaaltijden zijn gezond en de tussendoortjes niet altijd. En het is geen spannend sexy dieet, het is heel saai volgens de schijf van vijf en de adviezen volgens voedingenkankerinfo.

En soms laat ik me nog verleiden en neem ik weer een zak bevroren fruit mee uit de supermarkt om te gaan juicen, maar dat komt omdat ik gewoon nog heel erg moe ben en daar klaar mee ben. Ik wil me zo snel mogelijk weer fit voelen, maar dat heeft gewoon tijd nodig. Het behandeltraject was zeer intensief en gezonde voeding gaat mij niet wonderbaarlijk snel fit krijgen, maar zal het ook zeker niet erger maken. Er wordt geen energie verspild aan het afbreken van ongezond eten en alcohol, alle energie die ik binnenkrijg met eten kan ik gebruiken om iets leuks mee te doen en daar gaat het mij om in mijn tweede leven!