Bij een burn-out ben je vooral mentaal en emotioneel helemaal opgebrand. De naam zegt het al, burn-out. Je staat al moe op en komt de dag eigenlijk niet door. Je hebt nergens energie voor en ook nergens zin in. Ook al heb je fysiek niet zo veel gedaan.

 

De vicieuze stress-cirkel

Bij een burn-out kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht. Meestal begint het met een stressvolle periode met veel zorgen. Een keer stress kan iedereen wel hebben, maar als het te lang duurt komt het lichaam in een soort chronische stress stand. De stress hormonen in je lichaam nemen toe, adrenaline en cortisol. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, snellere hartslag, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid.
Doordat je slecht slaapt krijgt je overdag last van cognitieve klachten zoals concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Hierdoor werk je trager en maak je sneller fouten, wat vaak de werkdruk alleen maar verhoogd. Werkdruk kan vanuit de werkgever komen, maar we leggen ons zelf ook vaak veel druk op. Dit leid tot zorgen en dat leid weer tot piekeren. Dat piekeren gebeurt helaas vaak ’s nachts wat weer ten koste gaat van een goede nachtrust. Hierdoor kunnen lichaam en geest niet goed herstellen en is het moeilijk uit deze cirkel te komen.

 

Wat is er aan te doen?

  • Het belangrijkste is om een langere tijd rust te pakken. Het kan weken tot maanden duren voordat de stresshormonen weer zijn afgenomen. Veel rusten en veel slapen is in het begin heel belangrijk.
  • Wees minder perfectionistisch. Denk aan de 80/20 regel, in 20% van de tijd bereik je vaak al 80% van het resultaat, dus als je tevreden bent met 80% scheelt je dat heel erg veel energie.
  • Doe geen 2 dingen tegelijkertijd en zorg dat je ruim de tijd neemt voor activiteiten. Als het nadenken wat trager gaat is het verstandig hier rekening mee te houden.
  • Je notitieboek of app is je beste vriend. Noteer alles, niet alleen kan je het dan niet meer vergeten, maar het scheelt ook veel in de stress dat je het niet mag vergeten.
  • Zorg voor voldoende rustmomenten in een prikkelarme omgeving. Even op de bank liggen met de radio aan kost nog steeds veel energie als je sneller overprikkeld bent.
  • Maak een goede weekplanning die je liever iets te leeg laat zodat er ruimte is voor onverwachte dingen. Dat betekend dat je vaker nee moet zeggen tegen dingen.
  • Probeer wel rustig te blijven bewegen, lichte fysiek inspanning kan juist helpen bij een burn-out, maar ga niet te intensief sporten. Ga liever bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen.

 

Wat kan een ergotherapeut voor je betekenen bij een burn-out?

Bij Marala helpen wij veel mensen met burn-out klachten. We gaan samen kijken waar je de vicieuze cirkel kan doorbreken. Het belangrijkste is hierbij kijken wat de grootste bron van stress is en wat is daar aan te doen.

Daarnaast begeleiden we je bij het maken van een goede planning, je grenzen leren kennen en je hieraan houden.

Met name de cognitieve klachten zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn problemen waar een ergotherapeut goed bij kan helpen met veel praktische tips.

Tot slot zorgen we voor een stukje mindfulness en ontspanningsoefeningen zodat het piekeren afneemt en je in rustmomenten ook echt goed tot rust kan komen.

Twijfel je wat wij voor je kunnen betekenen? Dan kan je ons altijd vrijblijvend bellen!

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Lijst met rustige hobby’s

Hersteltijd en ontprikkelen hebben we allemaal met regelmaat nodig. Alleen is het behoorlijk saai om je even alleen in stilte terugtrekken. Daarom gaan we vaak te snel toch weer iets doen, of wat entertainment opzoeken. Daarom heb ik een lijst gemaakt met rustige...

Lees meer

Cognitieve lagen

Bij cognitieve vermoeidheidsklachten verloopt het herstel eigenlijk ook altijd volgens een vast patroon. Bij een gebroken been is het heel duidelijk dat je eerst op het been kan staan, daarna kan je gaan lopen en pas als laatste kan je weer hardlopen. Binnen het...

Lees meer

Wat kan je zelf aan vermoeidheidsklachten doen?

Wanneer je last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten door een (chronische) ziekte dan heeft dat een hele grote invloed op je dagelijks leven en daarmee ook op je humeur. Iedereen is wel eens een dagje of zelfs een langere periode moe, maar dit soort vermoeidheid is...

Lees meer