Hooggevoeligheid (HSP) gaat vaak gepaard met vermoeidheidsklachten. Dat komt doordat het brein op een hoog niveau gedachtes, prikkels, indrukken en emoties verwerkt. Als je hier niet goed mee om kan gaan blijft er weinig energie over voor leuke dingen.
Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid?
Je neemt veel prikkels waar, alle details neem je op, niks ontgaat je. Het gaat dan zowel om prikkels wat betreft geluiden, drukte, geuren, smaak, visuele en tactiele prikkels. Doordat je zoveel prikkels waar neemt kan je ook erg snel overprikkeld raken.
Je denkt diep en complex na over zaken. Je probeert meerdere stappen vooruit te denken, legt snel verbanden en probeert alle mogelijke problemen op te lossen. Het liefste ook een oplossing waarmee iedereen tevreden is. Het kost tijd en energie om beslissingen te nemen.
Je pikt emoties van anderen snel op, mede doordat je heel goed non-verbale signalen waarneemt. Een-op-een contact vind je vaak fijner dan in een groep.
Hoe zorg je voor een goede energiebalans bij HSP?
- Je kan je brein niet uitzetten of anders laten functioneren. Het zal altijd op een hoog niveau prikkels blijven verwerken. Je brein krijgt rust door het regelmatig even geen prikkels aan te bieden.
- Plan regelmatig tijd alleen in om even geen sociale prikkels te hebben.
- Veel mensen met HSP zijn creatief, zorg voor een creatieve uitlaatklep. Zie de lijst met rustige hobby’s voor inspiratie.
- Ga regelmatig te natuur in. Buiten in de natuur kan je ontprikkelen.
- De vermoeidheid komt vanuit het brein, dus zorg ervoor dat je fysiek actief blijft. Wissel fysieke, cognitieve en mentale inspanning af.
- Wanneer je fysiek actief bent slaap je vaak ook beter en dieper waardoor je brein ook alle prikkels en emoties beter kan verwerken.
- Neem niet meteen beslissingen, maar respecteer dat je brein even bedenktijd nodig heeft.
- Zorg voor een goede afwisseling in wat hersenloze taken en wat meer uitdagende taken. Een brein wat zo actief is heeft ook wat uitdaging nodig.
- En het allerbelangrijkste, accepteer je hooggevoeligheid. Je kan het niet aan- of uitzetten, door het te accepteren kan je er wel anders mee omgaan waardoor je de negatieve kanten een plekje kan geven en kan profiteren van de positieve kanten van HSP.
Wat kan een ergotherapeut voor je betekenen?
Bij Marala richten wij ons op het verkrijgen van een goede energiebalans. Het hoofddoel is niet zozeer meer energie krijgen, al is dat natuurlijk wel fantastisch, maar het belangrijkste is zelf weer de regie krijgen over de energiebalans.
Wij doen dat door samen te kijken naar een stukje planning, energielekken voorkomen en goed herstellen tijdens rustmomenten. Je leert hoe een HSP brein werkt, wat helpend is en wat onnodige energie kost. Zodat je niet meer het gevoel hebt continu over je grenzen heen te gaan.
Twijfel je wat wij voor je kunnen betekenen? Dan kan je ons altijd vrijblijvend bellen!
Wil je meer lezen over dit onderwerp?
Lijst met rustige hobby’s
Hersteltijd en ontprikkelen hebben we allemaal met regelmaat nodig. Alleen is het behoorlijk saai om je even alleen in stilte terugtrekken. Daarom gaan we vaak te snel toch weer iets doen, of wat entertainment opzoeken. Daarom heb ik een lijst gemaakt met rustige...
Cognitieve lagen
Bij cognitieve vermoeidheidsklachten verloopt het herstel eigenlijk ook altijd volgens een vast patroon. Bij een gebroken been is het heel duidelijk dat je eerst op het been kan staan, daarna kan je gaan lopen en pas als laatste kan je weer hardlopen. Binnen het...
Wat kan je zelf aan vermoeidheidsklachten doen?
Wanneer je last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten door een (chronische) ziekte dan heeft dat een hele grote invloed op je dagelijks leven en daarmee ook op je humeur. Iedereen is wel eens een dagje of zelfs een langere periode moe, maar dit soort vermoeidheid is...