Als je last hebt van vermoeidheidsklachten door LongCovid, is het behouden van een goede energiebalans een hele klus kan. Gelukkig zijn er een paar belangrijke punten waar je op kan letten die je kunnen helpen. Laten we eens kijken naar wat praktische tips om deze uitdaging aan te gaan.

Laten we beginnen met het belang van het respecteren van onze grenzen. Bij LongCovid hou je activiteiten niet lang vol en je hebt vaak na activiteiten een extreme vermoeidheidsreactie. Ook wel PEM genoemd. Forceren van je grenzen heeft geen zin, het leidt juist alleen maar tot een langer herstelproces en dat is wel het laatste wat je wil.

Als het gaat om activiteiten, is het belangrijk om een rustig tempo aan te houden en te vermijden om te multitasken. Denk hierbij aan het eerder verschenen blog over de cognitieve lagen. Onthoud ook om niet alleen maar te focussen op verplichtingen, maar ook tijd te maken voor plezierige bezigheden.

Een goede energiebalans bereiken betekent ook het vinden van een juiste verdeling tussen activiteiten en rust. Wissel fysieke en mentale activiteiten gedurende de dag af. Probeer een vast dag- en nachtritme aan te houden en verdeel activiteiten gelijkmatig over de dag. En vergeet niet om af en toe een rustdag in te plannen na een drukke periode.

Als het op herstellen aankomt, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en een ontspannen omgeving te creëren. Leg bijvoorbeeld je telefoon al een uur voordat je gaat slapen weg en gun jezelf wat downtime na fysieke of mentale inspanning.

Tot slot is het ook belangrijk om je energielekken aan te pakken. Soms gaat er onnodig veel energie verloren aan zaken die er eigenlijk niet toe doen. Identificeer wat deze energielekken veroorzaakt en probeer ze te vermijden, of het nu gaat om piekeren, sociale druk of omgevingsfactoren die te veel prikkels geven.

Met deze tips hoop ik dat jullie in staat zijn om die energiebalans te vinden en een stap dichter bij een herstel te komen. Blijf positief, weet dat je niet alleen bent in deze uitdaging en dat je altijd om hulp mag vragen!