Vermoeidheidsklachten na kanker
De meeste mensen die kanker hebben (gehad) houden daar vermoeidheidsklachten aan over. Dat kan komen doordat de kanker zelf vermoeidheidsklachten geeft, maar ook doordat de behandelingen een flinke tol eisen van het lichaam en door alle emoties die er bij komen kijken. Het is een zwaar en lang traject wat je doormaakt en je verandert zowel fysiek als mentaal. Niet voor niets dat de meeste oncologie patiënten daarna heel erg moe zijn.
De oncologische behandelingen
Chemotherapie is de bekendste en de meeste gevreesde behandeling bij kanker. Het is een systemische behandeling, dat wil zeggen dat de chemo in het bloed door het hele lichaam reist. De chemo maakt de kankercellen in zowel de hoofdtumor als de eventuele uitzaaiingen kapot. Helaas maakt het ook gezonde cellen kapot en dat geeft vervelende bijwerkingen. Je kan kaal worden, je huid en nagels hebben er onder te lijden, je bloedwaardes nemen af, je wordt misselijk en vrouwen kunnen zelfs in de overgang komen. En dat na iedere chemobehandeling. Je lijf is dus continu bezig hiervan te herstellen, dat kost energie. Door de lage bloedwaardes heb je nog minder energie dan normaal, dus dat maakt dat je heel erg moe wordt van chemotherapie.
Dan worden veel mensen ook geopereerd aan kanker. De operatie waarbij de tumor wordt verwijderd en vaak ook nog een of meer reconstructie operaties. Operaties zorgen vaak voor pijn en fysieke beperkingen. Maar de narcose geeft juist vaak meer cognitieve klachten.
Ook bestraling, oftewel radiotherapie is een veel voorkomende behandeling. Hierbij wordt lokaal de plek van de kanker bestraald. Hoewel de bestralingen steeds preciezer gericht kunnen worden en steeds minder schadelijk zijn blijft ook dit een zware behandeling. Vaak vinden mensen de bestraling zelf wel meevallen, maar de schade in het lichaam naderhand is groot. De spieren, huid en weefsels in het bestraalde gebied zijn strak gespannen en stijf geworden.
Daarnaast zijn er nog aanvullende behandelingen zoals immunotherapie, hormoontherapie en chemotabletten. Per kankersoort is het verschillend wat mensen nog aan aanvullende behandelingen krijgen. Maar ook al deze behandelingen hebben hun bijwerkingen op het hele lichaam en kunnen soms nog jarenlang nodig zijn.
Wat kan de ergotherapeut voor je betekenen?
Heel begrijpelijk dat iemand na al deze behandelingen nog veel klachten heeft. Gelukkig kan je zelf ook al wat doen bij vermoeidheid. En is er hulp in de vorm van verschillende soorten therapieen. Waaronder ergotherapie.
Bij Marala richten wij ons op het verkrijgen van een goede energiebalans. Het hoofddoel is niet zozeer meer energie krijgen, al is dat natuurlijk wel fantastisch, maar het belangrijkste is zelf weer de regie krijgen over de energiebalans. Het is namelijk niet altijd mogelijk om weer helemaal de oude te worden wat betreft energie en dan is het zaak goed te weten waar je het meeste waarde aan hecht en hoe je de energie zo optimaal mogelijk in kan zetten zodat je ook weer wat energie overhoudt voor leuke dingen.
We doen dat door samen te kijken naar een stukje planning, energielekken voorkomen en goed herstellen tijdens rustmomenten.
Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op bij vragen of kijk nog verder rond op deze website.
Wil je meer lezen over dit onderwerp?
Lijst met rustige hobby’s
Hersteltijd en ontprikkelen hebben we allemaal met regelmaat nodig. Alleen is het behoorlijk saai om je even alleen in stilte terugtrekken. Daarom gaan we vaak te snel toch weer iets doen, of wat entertainment opzoeken. Daarom heb ik een lijst gemaakt met rustige...
Cognitieve lagen
Bij cognitieve vermoeidheidsklachten verloopt het herstel eigenlijk ook altijd volgens een vast patroon. Bij een gebroken been is het heel duidelijk dat je eerst op het been kan staan, daarna kan je gaan lopen en pas als laatste kan je weer hardlopen. Binnen het...
Wat kan je zelf aan vermoeidheidsklachten doen?
Wanneer je last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten door een (chronische) ziekte dan heeft dat een hele grote invloed op je dagelijks leven en daarmee ook op je humeur. Iedereen is wel eens een dagje of zelfs een langere periode moe, maar dit soort vermoeidheid is...
Het mengpaneel
Het mengpaneel Wanneer je na kanker net zoals ik minder energie hebt dan voorheen is het belangrijk om je energiebalans goed in de gaten te houden. Wat ik veel merk is dat je in de praktijk daar weer in kan doorslaan en juist weer veel energie verspilt aan analyseren...
De energiebatterij na kanker
De energiebatterij na kanker In de revalidatie wordt vaak gesproken over de energie die je op een dag hebt in de vorm van een batterij. Wanneer je met een chronische ziekte of met kanker wordt geconfronteerd heb je vaak minder energie. Ik heb zelf ook veel minder...