Home » Blog » Wat kan je zelf aan vermoeidheidsklachten doen?

Wanneer je last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten door bijvoorbeeld kanker, burn-out LongCovid of een (chronische) ziekte dan heeft dat een hele grote invloed op je dagelijks leven en daarmee ook op je humeur. Iedereen is wel eens een dagje of zelfs een langere periode moe, maar dit soort vermoeidheid is anders, je bent nu ineens altijd moe. Normale dagelijkse handelingen kosten als zoveel energie, dat er geen energie meer over is voor leuke dingen. Dus je wilt hier graag vanaf komen en meer energie hebben.

Bij Marala kan ik je als ergotherapeut helpen om je energie beter in balans te krijgen, maar je kan er zelf gelukkig ook veel aan doen.

Wat belangrijk is om te weten is dat het bij vermoeidheidsklachten lastig is om meer energie te krijgen door op te bouwen. Je zult zelf vast al gemerkt hebben dat als je op een goede dag wat meer doet je daarna het deksel op je neus krijgt. Je hebt het gevoel weer terug bij af te zijn terwijl het eindelijk wat beter ging. Dat komt door de valkuil dat het bij vermoeidheidsklachten niet betekend dat wanneer je je beter voelt, het ook echt beter gaat. Op het moment dat je je beter voelt wil het eigenlijk alleen maar zeggen dat je jezelf niet meer aan het overbelasten bent en dat er eindelijk ruimte is voor herstel. En herstel kost nou eenmaal tijd. Een goede dag is heel fijn natuurlijk, maar voor herstel heb je een paar goede weken nodig, misschien zelfs langer.

Ook als je een goede dag hebt is het belangrijk nog steeds je grenzen te bewaken, rustig aan te doen en dat een langere tijd vol te houden. Dan pas kan je herstellen en hopelijk zelfs wat meer energie krijgen. Maar hoe doe je dat nou? Bij deze mijn tips:

  • Plannen, plannen, plannen:
    Een goede planning is belangrijk, het geeft rust om te weten wat je te wachten staat en om te weten dat je voldoende rustmomenten hebt ingebouwd. Dan kan je wat meer genieten van de leuke dingen die gepland staan, in plaats van je zorgen te maken over hoeveel energie je dat gaat kosten.
  • Less is more:
    Tijd in je agenda wil niet zeggen dat er ruimte is in je leven. Laat je agenda liever iets te leeg dan te vol. Als er dan is tegenzit dan is daar ruimte voor. Als het toch meevalt is er ruimte voor spontane activiteiten. Een dag is makkelijker gevuld dan leeggemaakt.
  • Goede nachtrust is essentieel:
    Als je slaapt herstel je, dus een goede nachtrust is zeer belangrijk bij vermoeidheidsklachten. Hou je aan een vast ritme van opstaan en naar bed gaan. Probeer tussen de 8-10 uur te slapen. Als je moe bent is het niet erg om wat langer dan 8 uur te slapen, maar meer dan 10 uur slapen is niet nodig en kan averechts werken.
  • Fysieke moeheid en hersenmoeheid
    Bij fysieke vermoeidheid kan je herstellen door even rustig te zitten of zelfs te liggen. Bij hersenmoeheid is het belangrijk om te ontprikkelen, dat kan ook met een wandeling in de buitenlucht.
Tips bij vermoeidheidsklachten