Home » Blog » De energiebatterij na kanker

De energiebatterij na kanker

In de revalidatie wordt vaak gesproken over de energie die je op een dag hebt in de vorm van een batterij. Wanneer je met een chronische ziekte of met kanker wordt geconfronteerd heb je vaak minder energie. Ik heb zelf ook veel minder energie dan voorheen, ik kan niet meer full-time werken en moet echt een goede weekplanning maken om niet steeds over mijn grenzen heen te gaan.  Om een goede energiebalans te verkrijgen heb ik begeleiding gehad van een ergotherapeut. Ondanks dat ik zelf ook ergotherapeut ben was dat toch fijn, een buitenstaander die even met een deskundige blik meekijkt.

Maar ik zat nu nog eens na te denken over die batterij en ineens besefte ik dat ik de manier waarop die beschreven wordt door therapeuten en artsen niet passend vind bij de praktijk. En ik bedacht me ook hoe de batterij anders en beter kan worden beschreven.

Ik heb het zelf ook jarenlang tegenover patiënten gehad over de batterij die kleiner wordt na ziekte of letsel.  Onderstaande afbeelding geeft de grote batterij weer voor kanker en het lijkt alsof de batterij is gekrompen door kanker. Er wordt dan aangegeven dat er opnieuw geleerd moet worden wat oranje is zodat er dan op tijd gerust kan worden voordat je met je energie in het rood schiet.

Nu ik zelf kanker heb gehad en dus zit te stoeien met het vinden van de nieuwe balans vroeg ik me af hoe het toch komt dat ik het oranje maar niet herken en steeds weer in het rood schiet zonder waarschuwingssignaal. En ineens snapte ik het. De batterij is niet kleiner geworden doordat hij gekrompen is, maar doordat groen weg is! Je hebt dus nooit meer een volle batterij en start de dag vaak al in het oranje.


Doordat de dag vaak al in het oranje begint wordt oranje niet herkend. En op het moment dat ik moe ben, dan heb ik ook geen reserve meer. Dan kom ik niet meer uit mijn woorden, vergeet alles, loop tegen deurstijlen aan. Echt zo moe dus.

De enige manier om hier dus goed mee om te gaan is plannen. Goed de hele week vooruit plannen en bij onverwachte dingen de planning aanpassen en dingen schrappen. En dat heb ik gelukkig geleerd bij de ergotherapeut en gaat me redelijk af tegenwoordig.  Maar het inzicht van de batterij zonder groen heeft mij ook geholpen in het verkrijgen van een goede energiebalans en ga ik zo voortaan ook als zorgverlener uitleggen.

Ik was even heel lekker bezig met tekenen, dus onderstaand nog even een totaalplaatje.

Energiebalans na kanker