Home » Blog » Het mengpaneel

Het mengpaneel

Wanneer je na kanker net zoals ik minder energie hebt dan voorheen is het belangrijk om je energiebalans goed in de gaten te houden. Wat ik veel merk is dat je in de praktijk daar weer in kan doorslaan en juist weer veel energie verspilt aan analyseren waardoor je zo moe bent. Er zit helaas niet altijd een rechtlijnig verband tussen de uitgevoerde activiteiten en de hoeveelheid energie die je hebt.

Het lastige is dat vermoeidheid afhankelijk is van heel veel verschillende factoren, zie het als een mengpaneel wat gebruikt wordt door een geluidstechnicus. Er zitten heel veel verschillende knopjes en schuifjes op. Slapen, stress, pijn, voeding, prikkels uit de omgeving, hormonen, activiteiten, om er maar een paar te noemen. Je kan dan uren gaan lopen analyseren en nadenken hoe het kan dat je de ene dag vol energie zit en de andere dag erg moe bent, maar er is vaak aan meerdere knoppen en schuifjes gerommeld en ze staan iedere dag weer anders.

Ik zal het met een voorbeeld verduidelijken. Stel je gaat iedere maandag 5 kilometer wandelen, je zou dan verwachten dat wanneer je een rustig weekend hebt gehad en goed hebt geslapen dat het wandelen ook goed moet gaan. Maar misschien heb je die ochtend wel onverwachts lang zitten telefoneren en was je energie al op, of heb je per ongeluk geknoeid en je weer moeten omkleden en je kleding meteen in de was gedaan. Kleine dingen waar je niet bij stil staat, maar er is toch wat aan de knoppen gedraaid en ze stonden anders dan verwacht.
De week erop heb je slecht geslapen vanwege pijn en piekeren en verwacht je dat het lopen slecht zal gaan, maar blijkt het juist fijn te zijn even wat bewegen met de pijn en geeft het energie.

De knoppen en schuifjes staan iedere keer anders en het is niet te doen om daar verbanden in te vinden. Als schuifje slaap zus staat én knopje stress staat zo én schuifje hormonen staat weer daar én knopje pijn staat uit, maar dan moet knopje prikkels weer zo staan dan zal ik me goed voelen. Het enige wat je met dit analyseren bereikt is dat het knopje energie helemaal terug kan draaien, want dit vreet energie, zonder resultaat. Zonde!

Maar hoe kan je dan wel rekening houden met je energiebalans? Door niet te gaan analyseren, maar te voelen. Sta als je iets wilt gaan doen even stil bij hoe je lichaam zich voelt. Voel je je goed en kan je wat gaan doen of ben je moe en moet je even rust pakken. Nou klinkt dat heel makkelijk, maar in de praktijk is het heel moeilijk om naar je lichaam te leren luisteren. Gelukkig kan ik je daar bij Marala bij helpen en ga ik je dat leren, scheelt jou ook weer wat energie 😉