Vermoeidheid door LongCovid

Home » Blog » Vermoeidheid door LongCovid

Na corona hebben veel mensen nog langdurig klachten LongCovid heet dat. Maar het wordt ook wel Corona, Post-Corona of Covid-19 genoemd. Een veelvoorkomende klacht is aanhoudende vermoeidheid. Ook wanneer je relatief weinig klachten van de corona zelf had, kan je toch lang klachten houden. In dit artikel lees je meer over hoe de vermoeidheidsklachten ontstaan, hoe het zich uit, wat je er aan kan doen en wie je erbij kan helpen.

Hoe ontstaan vermoeidheidsklachten na corona?

Het immuunsysteem is heel erg hard aan het werk geweest tijdens de corona besmetting om het virus te bestrijden. Daarnaast heeft het virus vaak ook voor wat schade in het lichaam gezorgd. Het is nog niet duidelijk wat voor schade corona precies aanricht, maar je moet denken aan beschadigingen in de longen, maar ook bijvoorbeeld spierafbraak als je langdurig in bed hebt gelegen of lange periode niet kan sporten.

Het kost het lichaam veel tijd om hiervan te herstellen en daar gaat dus heel veel energie naar toe.

Hoe uiten vermoeidheidsklachten na corona zich?

De vermoeidheidsklachten zijn in te delen in 2 categorieën: fysieke vermoeidheidsklachten en cognitieve vermoeidheidsklachten.
Bij fysieke vermoeidheidsklachten moet je denken aan sneller buiten adem zijn, benauwdheid, niet ver kunnen lopen en slappe spieren hebben. Bij cognitieve vermoeidheidsklachten moet je denken aan vergeetachtigheid, concentratieproblemen en sneller overprikkeld zijn.

Wat is er aan te doen?

Het belangrijkste is om niet over je grenzen heen te gaan, je kan het herstel van je lichaam niet afdwingen en op het moment dat je over je grenzen heen gaat krijg je bijna altijd een flinke terugval.
Maak een goede weekplanning die je liever iets te leeg laat zodat er ruimte is voor onverwachte dingen. Dat betekent dat je vaker nee moet zeggen tegen dingen.
Probeer wel rustig te blijven bewegen, maar ga niet te intensief sporten. Ga liever bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen.
Doe geen 2 dingen tegelijkertijd en zorg dat je ruim de tijd neemt voor activiteiten. Als het nadenken wat trager gaat is het verstandig hier rekening mee te houden.
Zorg voor voldoende rustmomenten in een prikkelarme omgeving. Even op de bank liggen met de radio aan kost nog steeds veel energie als je sneller overprikkeld bent.

Wie kan je erbij helpen?

Als ergotherapeut help ik veel mensen met LongCovid. Ik begeleid je bij het maken van een goede planning, je grenzen leren kennen en je hieraan houden. Ook het leren omgaan met vergeetachtigheid en concentratieproblemen is iets waar een ergotherapeut goed bij kan helpen met veel praktische tips. Tot slot kan ik je ook begeleiden bij een stukje mindfulness en ontspanningsoefeningen zodat je in rustmomenten ook echt goed tot rust kan komen.

Bij een zeer beperkte conditie kan een fysiotherapeut je begeleiden met het geleidelijk aan opbouwen van conditie en spierkracht.

Bij kortademigheid en benauwdheid kan een logopedist helpen bij het leren ademen op je juiste manier, zodat er meer lucht in de longen kan komen.

Twijfel je waar je naar toe moet dan kan je mij altijd vrijblijvend bellen of contact opnemen met je huisarts.