Home » Blog » Stress

Stress

Zoals in mijn eerdere blog aangegeven wil ik hier mijn tips geven hoe je stress onder controle kan houden. Stressvrij zijn wanneer je kanker hebt bestaat natuurlijk niet. Maar ook zonder kanker heeft volgens mij niemand een stressvrij leven. Externe factoren die stressvol zijn overkomen je en daar valt niks tegen te doen. Wat je wel kan doen is proberen jezelf weerbaarder te maken tegen stress en jezelf technieken aan te leren om te ontspannen in stressvolle tijden.
Weerbaarheid verhogen
Het klinkt misschien raar, maar je kan jezelf meer bestand maken tegen stress door te bewegen. Als je fysiek sterker bent, dan ben je mentaal ook sterker. Wel binnen je fysieke grenzen blijven, want anders ga je overbelasten en dat geeft juist weer meer stress. Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven relativeren. Wanneer je kanker hebt denk je automatisch al meer na over wat belangrijk is in je leven en waar je energie van krijgt. Probeer daar ook aan te blijven denken wanneer er weer een stressvolle gebeurtenis is. Stel jezelf steeds de vraag: Hoe belangrijk is dit nu voor mij in mijn leven en hoe groot laat ik het worden? En wees lief voor jezelf als je enorm van slag raakt door iets. Waarschijnlijk ben je door het hele traject al flink vermoeid geraakt en dan is het lontje gewoon wat korter en ben je sneller emotioneel en gestresst. Probeer even je rust te pakken en te ontspannen en beoordeel daarna de situatie opnieuw.
Ontspannen
Er zijn heel veel technieken om te ontspannen. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, dagje sauna, massage, enz. Daar heeft iedereen zijn eigen voorkeur in en doe ook vooral wat je zelf fijn vind. Ik wil hier ook niet zeggen welke techniek je moet toepassen. Het belangrijkste is dat je het wel doet. Neem er de tijd voor want dat levert uiteindelijk veel op. Maar zet jezelf niet onder druk, wees ook hier lief voor jezelf. Wanneer je je gaat verdiepen in bijvoorbeeld meditatietechnieken dan zul je dingen lezen als “je moet op de grond zitten” “start iedere dag om 6:00 uur met een meditatie”. Leg jezelf niet die druk op, maar kijk wat je op dat moment nodig hebt om te mediteren. Als ik na een chemo voor pampus op de bank lag had ik echt geen zin, energie en kracht om op de grond te gaan zitten. Maar gewoon op de bank blijven liggen en even 10 minuten met mijn ogen dicht mediteren hielp al. En natuurlijk niet om 6:00 uur, ik had mijn slaap hard nodig op dat tijdstip.
Je hoeft ook niet 1 techniek te kiezen en daarbij te blijven, je voelt je namelijk ook niet iedere dag hetzelfde en de omstandigheden zijn ook niet iedere dag hetzelfde.
Samengevat, zorg goed voor jezelf en weer lief voor jezelf. Leg jezelf geen druk op, geen regels. Je kan niets forceren en op het moment dat je dat probeert werk je jezelf vaak juist tegen! Niet voor niets heb ik voor Marala gekozen, wat staat voor tederheid.