Home » Blog » Goede voornemens starten in de lente

Goede voornemens starten in de lente

Het is een traditie dat we per 1 januari starten met onze goede voornemens. Maar dat is natuurlijk gedoemd om te mislukken. Ik denk dat je meer succes behaald als je in de lente start met goede voornemens. Lees je mee waarom?

De gedachte achter het per 1 januari beginnen is natuurlijk heel logisch, nieuw jaar, nieuwe start. Maar het is door de mensen bedacht dat per 1 januari het nieuwe jaar begint. Als je kijkt hoe het in de natuur gaat zitten we dan nog midden in de winter. De natuur start het nieuwe jaar in de lente. Dan komen er knoppen in de bomen, gaan de vogels een nestje bouwen en huppelen er weer lammetjes in de wei.

Als mens merken we dat ook, in de winter hebben meer mensen last van een depressie, de derde maandag van januari is zelfs omgedoopt tot blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. In december met de feestdagen heb je vaak nog wat afleiding, maar ik vind januari zelf altijd een koude, saaie, lange donkere maand. En dan zou ik juist in die maand ineens gezonder moeten eten en meer sporten. Eigenlijk wil ik in januari de hele maand onder een dekentje op de bank liggen netflixen. Nou dus dat heb ik ook gedaan dit jaar.

Nu de zon weer begint te schijnen merk ik dat ik net als de natuur weer wat nieuwe energie krijg. Die energie gebruik ik om wat meer te bewegen, iedere dag even lekker naar buiten om te wandelen. En mijn goede voornemen is als mijn energie nog meer stijgt om twee keer per week te gaan sporten. Ook wil ik mijn hobby’s weer oppakken, want hoewel netflixen zeker ook een hobby van me is, moet ik dat niet het grootste deel van de dag doen. Ik wil ook weer mijn yoga practice oppakken, meer mediteren, wat in huis en in de tuin doen en weer piano spelen.

Dat ga ik natuurlijk niet iedere dag allemaal doen. Dat is niet realistisch en dan gaat het mislukken en dat geeft een gevoel van falen. Ik zie het meer als verschillende opties waar ik iedere dag uit kan kiezen afhankelijk van hoe ik me voel. Heb ik veel energie, dan kan ik wat gaan sporten of wat in huis of in de tuin doen. Heb ik behoefte aan ontspanning dan kan ik wat mediteren of yoga doen en als ik me fris in mijn hoofd voel kan ik wat piano gaan spelen. We noemen het niet voor niets goede voornemens en geen goede verplichtingen!

Ik heb er zin in, doen jullie mee!