Als je last hebt van ADHD ben je vaak erg druk en snel afgeleid. Er zijn 3 varianten. De drukte kan alleen in je hoofd zijn, dan heet het ADHD-I (voorheen ADD), alleen in je lijf zitten ADHD-H, of een combinatie van beide ADHD-C.

 

Waar loop je tegenaan bij ADHD?

ADHD is geen ziekte of aandoening, maar een persoonlijkheidseigenschap. Je kan er dus ook niet van genezen. Maar het kan je in het dagelijks leven wel hinderen. Het kan lastig zijn om je aandacht ergens bij te houden. Ook maak je vaak impulsieve beslissingen. Ook kan het zo druk in je hoofd zijn dat je niet meer weet hoe je ergens aan moet beginnen en dan uiteindelijk tot niets komt

 

Wat kan een ergotherapeut voor je betekenen?

Bij Marala gaan wij jou begeleiden bij het ontwikkelen van strategieën om in het dagelijks leven minder hinder te hebben van jouw klachten.
Wij doen dat door samen te kijken naar een stukje planning, structuur, energielekken voorkomen en goed herstellen tijdens rustmomenten. Je leert hoe een ADHD brein werkt, wat helpend is en wat onnodige energie kost. Zodat je niet meer het gevoel hebt continu over je grenzen heen te gaan.

Hier vast wat tips:

  • Hou je aan een vaste structuur. Voer activiteiten altijd op dezelfde manier uit, leg dingen op dezelfde plek terug. Zo wordt het een automatisme en hoef je er minder over na te denken waardoor je ook minder snel afgeleid kan raken.
  • Ga altijd op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend.
  • Maak een planning wat je op de dag wil doen en maak deze niet te vol. Als je te weinig hebt gepland is er ruimte voor wat extra’s, dat is motiverender dan je lijst niet af kunnen maken.
  • Hak activiteiten in kleine stukjes, zo hou je het overzichtelijk. Blijf ook met je gedachtes bij die ene stap, pas als die klaar is denk je aan de volgende stap.
  • Ga regelmatig te natuur in. Buiten in de natuur kan je ontprikkelen.
  • De vermoeidheid komt vanuit het brein, dus zorg ervoor dat je fysiek actief blijft. Wissel fysieke, cognitieve en mentale inspanning af.
  • Wanneer je fysiek actief bent slaap je vaak ook beter en dieper waardoor je brein ook beter kan herstellen.
  • Neem niet meteen beslissingen, maar neem zeker bij belangrijke zaken even bedenktijd. Hou je aan de 2 dagen regel. Als je na 2 dagen iets nog steeds een goed idee vind, dan is het ook een goed idee.
  • En het allerbelangrijkste, accepteer jezelf zoals je bent. Je kan ADHD niet aan- of uitzetten, door het te accepteren kan je er wel anders mee omgaan waardoor je de negatieve kanten een plekje kan geven en kan profiteren van de positieve kanten van ADHD.

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op!

 

 

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Lijst met rustige hobby’s

Hersteltijd en ontprikkelen hebben we allemaal met regelmaat nodig. Alleen is het behoorlijk saai om je even alleen in stilte terugtrekken. Daarom gaan we vaak te snel toch weer iets doen, of wat entertainment opzoeken. Daarom heb ik een lijst gemaakt met rustige...

Lees meer

Cognitieve lagen

Bij cognitieve vermoeidheidsklachten verloopt het herstel eigenlijk ook altijd volgens een vast patroon. Bij een gebroken been is het heel duidelijk dat je eerst op het been kan staan, daarna kan je gaan lopen en pas als laatste kan je weer hardlopen. Binnen het...

Lees meer

Wat kan je zelf aan vermoeidheidsklachten doen?

Wanneer je last hebt van ernstige vermoeidheidsklachten door een (chronische) ziekte dan heeft dat een hele grote invloed op je dagelijks leven en daarmee ook op je humeur. Iedereen is wel eens een dagje of zelfs een langere periode moe, maar dit soort vermoeidheid is...

Lees meer