Haargroei na chemotherapie

Dat kaal worden bij chemo is toch een dingetje hoor, zeker voor een vrouw. Het is niet niks om je haren te verliezen, op de een of andere manier is dat een stukje van je identiteit. Je spiegelbeeld verandert. In eerste instantie nog meer zelfs dan alleen je haar, je verliest ook je wimpers en je wenkbrauwen en je hebt een opgezette kop door de dexamethason. En als dat allemaal hersteld is gaat de haargroei veel te langzaam naar je zin.

Er bestaat natuurlijk de coldcap en die heb ik ook geprobeerd. Ik dacht als ik mijn haar kan behouden is het de moeite waard en ik had van tevoren ook nooit gedacht dat ik hem maar 1x op zou hebben. De kou vond ik best te doen, maar die muts zit zo strak om je hoofd heen dat ik er hoofdpijn van kreeg en door de band over mijn kin kon ik amper iets eten. Ook hoorde ik iedereen heel slecht door de flappen over mijn oren waardoor je juist meer in je eigen, op dat moment ellendige wereldje kruipt. Ik vond het helemaal niks en had weinig zin om dat nog 15 keer te moeten doorstaan. En toen ik vervolgens ook nog best veel haren verloor was voor mij de keuze duidelijk. De coldcap gaf mij meer stress dan kaal zijn en ik wilde juist zo min mogelijk stress hebben, dus ik besloot hem af te doen.

Wist je trouwens dat er een keuzehulp bestaat om te kijken of de coldcap zin heeft?

Ik had gelukkig een heel mooi haarwerk en wat mutsjes en zo ben ik de periode dat ik kaal was op zich best goed doorgekomen. Maar toen mijn haar weer begon te groeien kwam er toch weer wat stress. Ik had in mijn naïviteit gedacht dat al mijn haar in een keer begon te groeien en dat ik na een maand een prima GI-Jane kapsel zou hebben. Maar helaas groeit het super ongelijkmatig terug en duurde het alleen al 3 maanden voor mijn hele hoofd bedekt was en ik zonder haarwerk de deur uit durfde. Ondertussen pakte ik langzaam het leven weer op en wilde ik zo graag weer mezelf in de spiegel zien. Dus ik speurde het internet af naar tips om de haargroei te versnellen en foto’s van lotgenoten om te kijken hoe mijn haar er de komende maand uit zou gaan zien. Inmiddels ben ik tevreden over de lengte en heb ik mijn haarverzorgingsroutine gevonden.

 • Heb geduld
  Laat ik maar met de saaiste tip beginnen, dan hebben we die maar vast gehad. Heb geduld, het komt goed, het haar groeit vanzelf, ook al doe je niks. Op het moment dat ik een bad hairday heb, zo’n dag dat mijn chemohaar totaal oncontroleerbaar is en alle kanten op staat denk ik altijd maar dat het in ieder geval langer is dan de dag ervoor. En dat biedt toch altijd een beetje troost, want langer=beter vind ik.
 • Zorg voor goede bouwstoffen voor je haar.
  Gezonde voeding en eventueel een extra supplement. Ik slik biotine wat goed is voor huid, haar en nagels. En wat betreft de voeding houd ik me aan de richtlijnen van de website voeding en kanker en dat is meteen ook goed voor je haar.
 • Zorg ook goed voor je hoofdhuid.
  Een gezonde hoofdhuid zorgt ervoor dat je haar sneller kan groeien. Gebruik een milde shampoo en was je haar niet te vaak. Ik gebruik de shampoo van La Roche-Posay en heb nooit meer last van een jeukende hoofdhuid gehad. Ik heb een speciale shampooborstel gekocht waarmee ik lekker mijn hoofdhuid masseer terwijl ik mijn haren was, heerlijk! Ook spoel ik 1x per week mijn hoofdhuid met appelazijn.
 • Gebruik producten die de haargroei bevorderen.
  Er zijn heel veel producten op de markt die de haargroei schijnen te bevorderen. Ik heb daarin wel een keuze gemaakt tussen een paar gebruiks- en portemonneevriendelijke. Ik maak zelf een haargroei elixer van castorolie en rozemarijnolie, verdund met olijfolie. Schijnt allemaal de haargroei te versnellen, met name de rozemarijnolie. Daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat het de doorbloeding van de hoofdhuid stimuleert en daarmee haargroei bevordert. Ik heb het idee dat mijn haar echt een enorme groeispurt heeft gekregen sinds ik dat gebruik! Het is natuurlijk wel erg vet, dus doe het voor het slapengaan op mijn hoofdhuid en was de dag erna mijn haren. Ik gebruik het ongeveer 1x per week.
 • Wees zuinig op het haar dat je hebt.
  Dus niet teveel föhnen, stijlen, verven. Dat heeft geen effect op de groeisnelheid, maar het zorgt er wel voor dat het haar dat je hebt in betere conditie blijft en minder snel afbreekt. En als je eindelijk weer haar hebt ben je daar natuurlijk supertrots en zuinig op!
 • Bedenk goed of je het wilt laten knippen of niet.
  Door het haar tussendoor te knippen heb je bij iedere fase een mooier kapsel. Door het haar niet te knippen heb je sneller langer haar, maar ziet je kapsel er in de eerste periode minder mooi uit. Er wordt vaak gezegd dat je het regelmatig moet laten knippen om je haar gezond te laten groeien, maar na chemo heb je natuurlijk nog heel jong haar en als je er zuinig op bent krijgt je niet zo snel dode punten, dus ik ben van mening dat je het niet hoeft te knippen voor de conditie van je haar, maar alleen voor je kapsel. Ik heb ervoor gekozen het niet te laten knippen, ik wil het snel lang hebben. Als ik bij de kapper ben om het te kleuren scannen ze even op dode puntjes en die worden geknipt, verder niets. In 9 maanden heb ik 3 kappersbezoekjes gehad en is maar 1x de schaar erbij gepakt om de eerste droge chemopuntjes eruit te knippen.
 • Wees creatief met haaraccessoires.
  Als je het niet wilt laten knippen kan je tijdens de lelijke fases ook prima camoufleren. De mat in mijn nek camoufleer ik door vaker een sjaal om te doen. Gekke plukken op mijn voorhoofd stop ik weg met een haarband of een speldje en straks hoop ik mijn haar op te kunnen steken of op een staartje of knotje te doen.
Haargroei na chemo